Cultureel Zelfportret 1
Als start van het vak CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) maak je een Cultureel Zelfportret.
In je cultureel zelfportret omschrijf je in woord én beeld jouw ervaringen met, en je mening over kunst. Je registreert welke culturele activiteiten je al hebt ondernomen en je onderzoekt waar je interesses liggen. Je maakt kennis met de verschillende disciplines die binnen het vak CKV behandeld worden en gaat na in hoeverre jij dit wel of geen kunst vindt.
Het cultureel zelfportret is de basis voor het vak en helpt je bij het maken van keuzes bij vervolgactiviteiten.
Deze opdracht hoort bij Domein A: Verkennen en bestaat uit verschillende onderdelen! Alle onderdelen komen in je kunstdossier!
Ga als volgt te werk:
1. Homepagina: welkom en jouw stelling over kunst:
Begin met een kort stukje tekst op de homepagina van je site. Hierin stel je jezelf kort voor; vertel je het doel van deze site en wat je er zoal op zult tegenkomen.
Kies hier een stelling uit de opdracht uit de CKV-les en zorg dat deze op de Homepagina van jouw website mèt een afbeelding zichtbaar is en duidelijk te lezen is.
Leg in je eigen woorden uit wat volgens jou met deze stelling bedoeld wordt.
Geef aan of je het er mee eens/oneens bent, en waarom.
2. Voorbereiding excursie : Beeldende Kunst en Architectuur
Maak een nieuwe pagina op jouw website met de titel Beeldende Kunst
De bedoeling van het Cultureel Zelfportret is dat jij verkent welke kunstsoorten er zijn en wat jij daarvan vindt. Binnenkort gaan we op excursie naar Gent, Deze excursie naar Gent is onderdeel van jouw eerste verkenning en is een kennismaking met beeldende kunst en met architectuur. Dit onderdeel van het Cultureel Zelfportret maak je als voorbereiding op deze excursie:
- Lees de pagina over Beeldende Kunst op deze website. Bedenk voor jezelf hoe jij naar beeldende kunst kijkt. Welk soort kunst vind jij echt ‘mooi’ en welke vind je ‘lelijk’ of raar of vreemd? Geef van allebei een voorbeeld en probeer uit te leggen waarom je dat vindt.
- Bekijk het filmpje over het Museum voor Schone Kunsten in Gent, hier ga je binnenkort naar toe tijdens de excursie naar Gent. Omschrijf welk soort kunst je daar vooral zult tegenkomen. Wat verwacht je te zien en wat denk je dat jij van het museum zult vinden?
Doe ditzelfde nu voor Architectuur, maak hiervoor ook weer een nieuwe pagina op je website met de titel Architectuur
- Lees de pagina over Architectuur op deze website. Bekijk goed de verschillende stijlen die er zijn. Kijk nog eens goed naar het gebouw waarin het Museum voor Schone Kunsten in Gent zit en zoek een (duidelijke) afbeelding op van het gebouw. Zet deze afbeelding ook op je pagina. In welke stijl is dit gebouw gebouwd? Geef een korte omschrijving van deze stijl en schrijf erbij welke kenmerken daarvan je terugziet in het gebouw.
-
Welk soort gebouwen spreken jou aan? Houd je bij voorbeeld meer van oude, historische gebouwen of van moderne nieuwbouw? Welke bijzondere gebouwen ken je, heb je die wel eens bezocht? Omschrijf dit in een paar zinnen en leg uit waarom je iets vindt, geef argumenten. Geef een voorbeeld van een gebouw dat jou aanspreekt (afbeelding) en leg uit hoe dat komt.
3. Maak weer een nieuwe pagina aan op jouw website en geef deze de titel Cultureel Zelfportret.
Schrijf hier een korte tekst over jezelf met de volgende vragen. Gebruik geen opsomming maar maak zelf een indeling met kopjes/alinea’s!! Voeg er losse afbeeldingen bij en/of muziek en filmfragmenten.
- Leg in enkele zinnen uit wanneer iets kunst is voor jou, waar moet kunst aan voldoen? Denk na over een definitie of functie van kunst, schrijf jouw definitie op en leg deze uit!
- Omschrijf 3 disciplines die jij het leukst vindt (of die jou het leukst lijken) en waar je wel wat meer over zou willen weten. Omschrijf per discipline: Wat houdt de discipline in? Waar kom je het veel tegen? Vertel waarom je deze kiest! Geef per discipline een voorbeeld dat jou aanspreekt. (Denk aan de disciplines die je op de CKV-site tegenkomt; disciplines zijn de verschillende kunstsoorten die bestaan)
- Wat heb jij tot nu toe in jouw leven binnen die disciplines al gedaan of gezien en wat hield dat in? Heb je weleens een concert bezocht? Een theatervoorstelling gezien? Bijzondere bouwkunst gezien? Heb je zelf muziekles gehad, toneel gespeeld, gedanst? Houd je van tekenen, fotograferen... enz.....Beschrijf een aantal voorbeelden en vertel hoe jij ze hebt ervaren.
- Verwerk in dit gedeelte ook de excursie naar Gent: hoe heb jij deze dag ervaren? Vertel in een paar zinnen hoe jij het bezoek aan het museum hebt ervaren:
- hoe waren je verwachtingen vooraf?
- hoe vond je het om daar te zijn?
- hoe heb je het werken in groepjes aan de opdrachten ervaren?
- wat vond je het mooiste kunstwerk dat je hebt gezien en waarom?
- Welke van de gebouwen in Gent hebben de meeste indruk op je gemaakt en waarom? Heb je voorkeur voor oude gebouwen of juist moderne architectuur?
- Wat is er verder in jouw omgeving aan kunst en cultuur te doen? Zijn er concerten/festivals? Waar kun je voorstellingen bezoeken? Welke voorstelling(en) heb je gekozen uit het aanbod van school? Vertel waarom je deze activiteit kiest en wat je ervan verwacht..
- Wat zijn je verwachtingen van de lessen CKV; wat zou je graag willen doen, wat hoop je, waar zie je tegenop…? Leg uit.
4. Maak een subpagina met de titel Smaakcollage.
Hierin maak je een collage van beelden, die jouw stijl, voorkeuren en smaak laat zien. Je kunt hier ook muziek en filmpjes aan toevoegen.
Let daarbij op de vormgeving van je pagina, de lay-out: een goede vlakverdeling, de uitstraling van je totale site. Zorg voor minimaal 10 verschillende voorbeelden en let erop dat je verschillende disciplines (kunstsoorten) laat zien.
Let op:
- Deze hele opdracht moet op jouw website staan uiterlijk 11 oktober 2024!
- Deze opdracht is voor een cijfer! Er wordt beoordeeld op:
- volledigheid: heb je al het bovenstaande er in verwerkt?
- kun je duidelijk uitleggen en verwoorden wat je vindt en waarom je dat vindt?
- geef je een duidelijk beeld van jouw interesses en voorkeuren, met voorbeelden daarbij?
- verzorging van je site, vormgeving, stijl en originaliteit