Schoonheid en Lelijkheid
Als je naar Beeldende Kunst gaat kijken kun je op veel verschillende manieren ernaar kijken en jezelf een heleboel afvragen.
Een kunstwerk kun je mooi of lelijk vinden, of saai…dat is een kwestie van smaak! Welke (vormen van) kunst roepen bij jou een uitgesproken gevoel van schoonheid op? En welke roepen juist een gevoel van lelijkheid op? Welke criteria kun je daarvoor gebruiken? Blijven deze criteria altijd gelden? Vinden we iets ‘mooi’ als we erdoor geraakt zijn? Vinden we iets ‘lelijk’ als we het niet gewend zijn? Vinden we altijd hetzelfde mooi? Waarom zou je van mening veranderen?
Wanneer is iets kunst en wanneer is het kitsch?
In de afgelopen eeuwen is ons schoonheidsideaal sterk veranderd.
Bestaat er iets als ‘universele’ schoonheid?
Kunst in alle maten en soorten:
van realistisch naar abstract naar nieuwe media
Tot ongeveer 1880
was het heel normaal in de kunst om realistisch te schilderen: grote of kleine afbeeldingen waarin iets werd ‘verteld’. Soms waren het bijbelse of mythologische verhalen, soms werd er geschilderd hoe de wereld eruit zag. De kunstenaar was geschoold in de schildertechnieken en kon dus ‘knap’ schilderen, met vakmanschap.
Begin vorige eeuw
begonnen kunstenaars te experimenteren en zochten andere, ‘nieuwe’ vormen van kunst. Zij wilden ook nog wel de werkelijkheid laten zien, maar dan op hun eigen manier, zoals zijzelf deze werkelijkheid ‘beleefden’.
De uitvinding van de fotocamera heeft hier veel invloed op gehad, hoe zou dat komen, denk je?
Omdat kunstenaars niet persé meer de zichtbare werkelijkheid hoefden na te schilderen gingen zij de beeldaspecten op andere manieren gebruiken. Ze experimenteerden met KLEUR en LICHT, of gingen de VORM wat vereenvoudigen. Hierdoor is bijvoorbeeld een boom nog wel als een boom te herkennen, maar ziet het er niet precies uit zoals een boom er in werkelijkheid uitziet. Deze vorm van kunst wordt figuratief genoemd.
De eigen beleving of de zoektocht en het experiment van de kunstenaar werd steeds belangrijker en uiteindelijk maakten steeds meer kunstenaars abstracte kunst; kunst die alleen nog maar bestaat uit VORM, LIJN en KLEUR.
Hedendaagse kunst
heeft inmiddels veel invloed gehad van snelle ontwikkelingen op het gebied van o.a. internet en sociale media. Kunstenaars maken kunst die de wereld waarin we nu leven laat zien. Zij maken daarvoor veel gebruik van veel van deze nieuwe technieken en mogelijkheden.
Al die veranderingen in de kunst betekenen ook dat wij op een andere manier naar kunst moeten leren kijken om de kunst te kunnen begrijpen. Vaak wordt dat wat makkelijker als je weet in welke periode een kunstwerk is gemaakt of kun je begrijpen wat een kunstenaar met zijn werk heeft willen uitdrukken.